torsdag 21 maj 2015

25. Var platsen för mordet på Olof Palme bestämd på förhand?

Strax efter lunch denna fredag kom personer till klädbutiken Sari och till butiken Svensk Hemslöjd i Skandiahuset, nära den plats där Olof Palme senare på kvällen skulle mördas, och gjorde mottagningstester med walkie-talkies. Männen uppträdde störande och brydde sig inte om att de hindrade kunder. Personalen tröttnade till slut och ringde efter polisen som aldrig kom till platsen. Enligt Stockholmspolisen kunde denna händelse inte ha något att göra med mordet på Olof Palme senare på kvällen, "eftersom ingen på förhand kunde veta att han skulle gå förbi just där". En kvinna som bodde på Tunnelgatan såg på mordkvällen omkring kl. 20.00-21.00, en man som stod vid en port i hörnet Tunnelgatan-Olofsgatan. Mannen talade i en svart walkie-talkie. Paret Palme hade kommit till biografen 20.55 utan att det var definitivt bestämt att de skulle komma.

Skandiahuset hette först Thulehuset och inrymde försäkringsbolaget Thule, där först Olof Palmes farfar hade varit VD och sedan även hans far Gunnar Palme fram till sin död. Efter kriget var Alvar Lindencrona VD och även ledare för den svenska grenen av Stay Behind. Lindencrona ansåg att Thulehuset var ett lämpligt tillhåll för Stay Behind på grund av dess många ingångar och underjordiska kulvertar till närliggande fastigheter, vilket skulle göra det svårt att bevaka. 

När Olof och Lisbet Palme promenerade längs Skandiahuset minuten innan mordet, så stod tre personer i entrén: två Securitasväktare och en anställd på Skandia, Stig Engström. Den ena väktarens far arbetade med den högerextrema tidskriften Contra, som var fientlig mot Olof Palme. Stig Engström var reklamtecknare, hade varit anställd sedan Lindencronas tid och hade anknytning till den Palmefientliga organisationen EAP. Enligt uppgift hade han ritat någon av de grova karikatyrerna av Olof Palme som hade publicerats i Contra.



Strax efter att paret Palme hade passerat entrén gick Engström ut på Sveavägen efter dem och var enligt egen uppgift i polisens förhörsprotokoll 20 meter från platsen för mordet när skotten föll. Han har uppgivit att han sprang efter poliserna som skulle ta upp jakten på mördaren, eftersom han skulle ha glömt att meddela det signalement som han hade hört från Lisbet Palme. Andra har uppgivit ett signalement som överensstämmer med hur Engström var klädd denna kväll.

Var det verkligen en tillfällighet att Palme passerade denna plats denna kväll..?

Olof Palmes resor och framträdanden planerades långt i förväg av personal på Rosenbad. Olof Palme var omvittnat opraktisk och ifrågasatte nog inte arrangemangen. Han hade tiden före mordet varit ute och rest och den kommande helgen var en sällsynt möjlighet att umgås med familjen och träffa sina söner. Sedan stod en resa till Moskva för att träffa Gorbatjov på schemat. Den yngsta sonen skulle på skidsemester till Frankrike och den äldsta var gift och hade just fått barn. Mårten Palme var tillsammans med eller hade förlovat sig med (oklart vilket) Ingrid Klering och ville kanske ge henne chansen att lära känna hans föräldrar? Han påstås också ha planerat för en biokväll med föräldrarna denna helg sedan en tid tillbaka. Och det verkar som såväl Olof och Lisbet som Mårten brukade diskutera kommande biobesök med personer sin omgivning, kanske för att få tips och synpunkter? 

Det är inte otroligt att fiender uppfattade ryktet om ett biobesök, analyserade situationen och planerade ett attentat. Hur konspiratörerna gick tillväga för att styra familjens beslutsprocess beror på vad de hade för preferenser och vilka personer inpå familjen som de hade tillgång till. Cenneth Neilberg och Lars-Christian Bergh, som sommaren 1985 oberoende av varandra fick erbjudanden att skjuta Palme för en miljon kronor, har vittnat om samma scenario: allt runt omkring skulle ordnas och det fanns personer inpå Palme som kunde hjälpa till. Nedan polisprotokoll med Ingrid Helen Klering, Mårten Palmes fästmö, som beskriver rörelserna inifrån biografen och fram till Kammakargatan:


När de båda paren skildes åt såg Mårten Palme att en man som stått bredvid dem vid skyltfönstret, började gå efter hans föräldrar.
Då han och fästmön passerade, började även mannen att röra sig men i riktning mot Hötorget. Mårten såg att mannen liksom lyfte blicken och tittade mot föräldrarna. Mårten trodde först att det var en lodis/gubbe, som går omkring i stan. Mårten var ca fem meter från mannen då de passerade varandra. Mårten upptäckte då att mannen var ganska ordentligt klädd och var klädd i en typ vindjacka av bävernylon, halvlång och mörkblå till färgen. Mannen hade ett kepsliknande föremål på huvudet. Eventuellt kan mannen ha haft en axelremsväska över vänster axel. Mannen hade en fixerad blick, "boxarblick". Han hade ett fyrkantigt ansikte och ett sammanbitet ansiktsuttryck med tunna läppar. Mannen var ej svartmuskig. Mannen var lång, ca 185-190 cm, men gick hopsjunket och framåtlutad. (Polisförhör med Mårten Palme 1986-04-18).
Makarna Palme passerade Kammakargatan följda av den man som Mårten beskrivit och som ser ut som en "lodis" på längre håll. Ungefär 150 meter bort iakttogs paret av Ljubisa Najic som arbetade i korvkiosken nära Adolf Fredriks kyrkogata.
Najic såg hur makarna Palme kom promenerande Sveavägen söderut. Ca 10 meter framför makarna Palme promenerade två män, och ca 5-10 meter bakom makarna Palme promenerade en man i 30-40 årsåldern, Najic kommer ihåg att Olof Palme gick närmast körbanan, och att Lisbeth höll honom armen.(Polisförhör med Ljubisa Najic 1986-03-24).
Najic trodde att det var säkerhetsvakter som ringat in dem. Paret Palme korsade Sveavägen innan de kom fram till Adolf Fredriks kyrkogata. De sneddade över korsningen och kom fram till övergångsstället på andra sidan Adolf Fredriks kyrkogata först mot slutet av övergången. Efter dem, men på övergångsstället, följde en man. Några tiotal meter bort mötte ett vittne makarna Palme.
Fauzzi gick norrut på Sveavägens östra gångbana. Då han befann sig mitt för ingången till nr. 44 såg han på c:a 20 meters avstånd (utanför butiken La Carterie) makarna komma gående i promenadtakt. Olof Palme gick längst till höger dvs närmast husväggen. De möttes efter ca 10 meter och Fauzzi passerade dem till vänster i sin egen gångriktning. (...) C:a 8-10 meter bakom makarna gick en man i blå jacka. Fauzzi kopplade omedelbart mannen med Palme och antog att det måste vara någon säkerhetsvakt. (Polisförhör med Nicola Fauzzi 1986-03-25).
Strax efteråt klev Stig Engström ut på gatan från Skandias entré. Och på andra sidan Sveavägen, på Tunnelgatan, satt Inge Morelius i sin bil och hade iakttagit en man som stått och väntat vid Dekorima i flera minuter. När makarna Palme kom fram steg han fram bakom Palme, tog tag i hans vänstra axel med sin vänstra hand och tycks ha skjutit två skott med kort mellanrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar