fredag 6 mars 2015

23. Olof Palmes sista promenad

Augusti 1985

Palme gick ut från biografen Grand samtidigt med komikern Robert Gustafsson som gick mot Rådmansgatans tunnelbanestation och på vägen la märke till män med walkie-talkies, en man med en stor cowboyhatt och en bil med tonade rutor runt om. Ungefär samtidigt gick Björn och Agneta Rosengren, som hade suttit strax bakom makarna Palme, åt samma håll som RG eftersom de hade en bil parkerad på Tegnérgatan.

På Holländargatan såg två kvinnor tre män som rusade mot Kammakargatan. En storvuxen blond och två kortare mörkhåriga.

Paret Palme samtalade med Mårten Palme och dennes dåvarande fästmö Ingrid Klering några minuter vid ABFs bokhandel. Mårten förslog att de kunde dricka te på Västerlånggatan vilket Olof var positiv till, men Lisbet tyckte det var för sent. De diskuterade sedan hur paret Palme skulle ta sig hem och Olof Palme sa att de tänkte promenera hem.

I närheten stod en man som såg ut som en "lodis". Men när de skiljdes åt och Lisbet och Olof Palme fortsatte över Kammakargatan för att promenera hem, såg Mårten att ”lodisen” egentligen var ganska ordentligt klädd i halvlång vindjacka och ”ett kepsliknande föremål på huvudet”. Mannen var slätrakad, hade fyrkantigt ansikte, sammanbitet ansiktsuttryck och ”boxarblick”. Mannen tittade mot Olof och Lisbet Palme och började gå efter dem.

Sveavägen- Kammakargatan

Mellan Kammakargatan och Adolf Fredriks kyrkogata tycktes paret Palme bli inringade av tre personer. Två personer som gick framför och en storvuxen blond (illa klädd) man gick efter. Innehavaren av korvkiosken i korsningen mot Adolf Fredriks gata hade känt igen makarna Palme och trodde att de tre männen var skyddsvakter.

De två främre männen stannade upp på andra sidan Adolf Fredriks kyrkogata. Där låg en bokhandel, men i stället för att titta i skyltfönstret vände sig de två männen mot paret som närmade sig. Lisbet sa att hon ville titta i skyltfönster på andra sidan Sveavägen. De sneddade över Sveavägen mitt i korsningen och nådde inte fram till övergångsstället förrän de nästan var över gatan.

En kvinna som bodde på Sveavägen såg dem gå över och såg en ensam man gå över strax efter på övergångsstället. Efter att hon släppt ögonkontakt med mannen i några sekunder var han plötsligt borta.

Klicka på bilden för att förstora

Efter att ha tittat i några skyltfönster under ett fåtal sekunder gick de i snabb promenadtakt mot Tunnelgatan. Efter dem gick åtminstone tre män. Sist en man som hatade Palme. Före honom en lång mager man i beige jacka som aldrig hörde av sig till polisen. Och närmast en person som druckit en del alkohol tidigare på kvällen.

Vid korsningen hade en man stått och väntat. Denne gick fram bakom paret la sin vänstra hand på Olof Palmes vänstra axel, drog axeln något bakåt och sköt två skott. Först vid det andra skottet föll Olof Palme och föll handlöst framåt.

Den eventuellt onyktre mannen som hade promenerat närmast bakom paret klev till synes lugnt och behärskat in i Dekorimas portprång när skottlossningen började.

Lisbet trodde att några lekte med smällare längre bort och när hon vände sig mot Olof för att kommentera detta såg hon honom falla, kraftigt blödande från mun och bröst. Hon skrek ”Nej, vad gör du!” och vänd med ryggen ut mot Sveavägen kände hon då hur det sved till på ryggen samtidigt som hon hörde ytterligare en smäll.

Mannen som stått och väntat hade tagit några steg bakåt och stått och tittat innan han behärskat började springa på Tunnelgatan mot trapporna.

När Lisbet vände sig om för att söka hjälp såg hon mannen i beige jacka som syntes avvisande när hon tittade vädjande mot honom. Han gick förbi Lisbet närmast trottoaren och fortsatte mot Kungsgatan. När Palmehataren kom fram hade redan två ungdomar hunnit springa fram till Palme.

Becker - Dekorima - Kreatima