tisdag 7 december 2021

70. Vilka mördade Olof Palme?


Olof Palme motarbetade praktiskt taget alla de förändringar i Sverige som infördes direkt efter hans död. Innan Schengenavtalet kunde Sverige själv bestämma vilka som skulle få komma in i Sverige och våren 1985 stoppade regeringen Palme invandringsförsök via Östtyskland genom att kvarhålla de skepp som förde invandrare till Sverige. Efter Schengenavtalet har höger om höger fått alla de framgångar som ingen då trodde de skulle få.


Idag har vi en socialdemokratisk statsminister som är för marknadshyror och som överraskar alla genom att göra en vit-makt-anstruken Ida Karkiainen till civilminister sedan hon lyfts fram inom partiet av Sven-Erik Bucht, en gammal vän till Ingvar Kamprad, misstänkt stay-behind. 


Det är förstås inget nytt att vissa bedriver infiltrationsverksamhet inom de politiska partierna. Troligtvis var väl även Palmes politiska karriärstart ett försök av underrättelsetjänsten och stay-behind att placera en kontakt nära Tage Erlander. Och Hjalmar Branting, som var klasskamrat med Gustav V på internatskolan, kan inte ha uppfattats som något större hot mot den bestående ordning som socialdemokraterna då enligt partiprogrammet ville störta.


Olof Palme blev förföljd vart han än reste i världen och det fanns grupper i Sverige som stöddes av militären och NATO som spionerade på honom och andra socialdemokrater. Olof Frånstedts "Barbro" är förstås den Barbro Sagnell som Donald Forsberg uppfattade som en resurs inom totalförsvaret och som var bekant med personer som utlöste finans- och fastighetskrisen på 90-talet, också bekanta med Ingrid Klering som blev tillsammans med Mårten Palme en tid före mordet. I det hemligstämplade förhörsprotokollet med henne framgår att hon styrde så att makarna Palme gick på just den föreställningen och även påverkade vilken väg de skulle gå hem. Några månader efter mordet blev hon departementssekreterare i K-O Feldts finansdepartement och för några år sedan utsågs hon till generaldirektör av en socialdemokratisk regering.


Vi lever i djävulens värld men vill tro att vi är trygga.