fredag 27 mars 2015

24. Näringslivet och högerextremismen

In English. Demokratisk Allians var en antikommunistisk organisation vars ledare, Anders Larsson, veckan innan mordet på Olof Palme lämnade ett tidningsklipp till statsrådsberedningen med texten: OLOF PALME DÖD! 

Våren 1970 slängde medlemmar ur Demokratisk Allians in en brandbomb i Vietnambulletinens tryckerilokal. Några stod utanför och blockerade dörren medan andra hackade ett hål i en fönsterlucka till källarlokalen varefter ett intensivt brinnande föremål kastades in.

På Flashback har den f.d. medlemmen i Demokratisk Allians, "tinytiny", skrivit initierat om Demokratisk Allians och berättat att han kände till att Åke J Eek, lärare i psykologi på polishögskolan, med en grupp pensionerade poliser kvällstid bedrev spaningar på socialdemokratiska riksdagsmän på stan. Spaningarna hade börjat i mitten på 70-talet. Alltså vid tiden för bordellaffären, vilket nog inte är en tillfällighet. Inför nu-eller-aldrig-valet 1976 spanade man på Doris Hopps bordell och hoppades att någon S-politiker skulle komma på besök. 

Lägenheten ovanför bordellen hyrdes ut av en polis till män från USAs ambassad och i våningen därunder var en underårig dotter till en annan polis prostituerad.

Kanske var det Åkes gubbar som spanade på justitieminister Lennart Geijer, som väl då och då begav sig till sin betalväninna Lillemor Östlin? Lillemor Östlin var en bekant till Doris Hopp. Man förstår att Säpo och SSI gärna gömde sig bakom privata spanare som Åkes gubbar och Barbros pojkar, men jag misstänker att det var parti- och näringslivsintressen från första början.

De borgerliga regeringarna förde i stort sett en socialdemokratisk politik, trots sänkta skatter, men med lånade pengar.


Statsskulden. S=socialdemokratisk och B=borgerlig regering. (Källa SCB/Riksgälden).

Under 2000-talet har statsskulden varit ungefär densamma och de årliga räntorna på skulden minskar möjligheten till den traditionella svenska välfärdspolitik som S-väljare normalt önskar. Nu går de pengarna i ränta till banker och andra ägare av obligationer och socialdemokraterna tvingas i stort sett föra en borgerlig politik.