lördag 1 september 2018

48. Spaningstips inskickat till polisen

Jag skickade detta till polisen via deras formulär den 22-23 augusti 2018:

Mordet på Olof Palme

I början av nittiotalet träffade jag *********************** och Magnus "Mackan" Busk hemma hos ************************************. De visste att jag var intresserad av mordet på Olof Palme och hade antagligen läst i en tidskrift "Grobladet" som jag gav ut och skickat till *****. De ville berätta om några saker de hade fått veta om Ingrid Klering och hennes far, samt om Magnus egen far.

Magnus berättade om Gunnar Busk och Agne Klering, vilka gjorde affärer tillsammans och som brukade delta på fester hemma hos Leif Nordkvist där ett ovanligt starkt hat mot Olof Palme  framfördes. Han berättade också att Gunnar och Agne smugglade mattor från Mellanöstern.

Mötet med **** och Mackan kom lite plötsligt och de berättade antagligen mer som jag inte minns nu - kanske 20-25 år efter. Men för några år sedan började jag göra egna efterforskningar om festgruppen Leif Nordkvist, Gunnar Busk och Agne Klering. Jag skrev också om dem på Flashback och fick där hjälp att googla fram information om dem, då främst skrifterna "De va’ väl allt, hälsar Leif" av Leif Nordkvist och "FTI 50 år" utgiven av Föreningen Teknisk Information. Båda skrifterna med omfattande namnregister i sökbar pdf-upplaga. 

I Nordkvists bok beskrivs huvudpersonerna i festgruppen och deras relationer till varandra. T.ex att Gunnar Busk och Agne Klering var delägare i företaget Grundkonsult AB på sextiotalet och att företaget i början av sjuttiotalet köptes upp av Jacobsen & Widermark, där de båda fick ledande befattningar. J&W gjorde stora jobb i Bagdad på åttiotalet och när Irakierna hade skickat en delegation till J&W tog Gunnar Busk hand om gästerna på Sälens Högfjällshotell.

I "FTI 50 år" framgår att Gunnar Busk var aktiv i FTI samtidigt med Babro Sagnell, av bl.a förre IB-agenten Donald Forsberg utpekad som ledare för den Grupp Barbro som beskrivs i Åke Ortmarks bok "Maktens redskap" och i Olof Frånsteds bok "Spionjägaren del 2", samt i ett flertal tidningsartiklar i dagspressen i september 1971. Grupp Barbro ska ha varit en organiserad antisocialistisk grupp som bedrev egna spaningar på socialister och nazister. Man kan anta att spaningarna på nazister hade speciella syften eftersom det framkommit att Grupp Barbro skulle ha varit en del av det av CIA organiserade Stay-behind, vilka uppfattade nazister som högst pålitliga antikommunister. Rykten gör gällande att Grupp Barbro också spanade på Olof Palme.

Ett spaningsuppslag Q9970 inkom till RK 870410 med innehållet:
---------------------------------------------------------------------------------------
"Ul uppgav att han fått höra att det finns knyningar mellan Mårten Palmes svärfar 
in spe och Boforsaffären.

Agne Klering, Ivar Vidfamnesväg. 5, Sthlm, kör en bil MCN 930, har kontakt med 
Gunnar Busk, vars son skall äga källarlokalen där Klering bor.
Klering skall ha bott på Forresta hotell under 1986.

Gunnar Busk skall ha sammarbetat med en Bengt Ingvall, vilken avled 860312 dagen efter 
att Klerings bekant Rascal ** avled. Dessa män hade en gemensam bekant, Hassan 
han som **************.( eventuellt skall Hassan ha arbetat för Ingvall tidigare). 
Männen skall ha haft något med Boforsaffärens omtalade smugglingar att göra.

Kontakten till Bofors har gått genom Klering till tidigare **************, 
vilken i sin tur har kontakter med Håkansson känd från data-affären.
Håkansson har en export och importrörelse tillsammans med 
Bertram Brinkeborn i *******************."
---------------------------------------------------------------------------------------

Enligt ett PM Q9858-5 från april -88 med information från Irans expresident Abol-Hassan Banisadr, hävdas att svenska företag, bl.a Bofors, var inblandade i den smuggling av vapen, narkotika, antikviteter och persiska mattor i den s.k. Iran-Contrasaffären. Storleken på affärerna uppgavs till en miljard dollar per år. Den italienska maffian och en italiensk greve skulle ha varit inblandade. 

Ett antal Boforsanställda (Aerotronics) befann sig nära platsen för mordet på Olof Palme: 

- Anders Björkman, som befunnit sig en tid i närheten av en bankomatlokal och som började gå 5-10 meter efter makarna Palme de sista sekundrarna innan mordet;
- Niklas Fröling, Claes Nyberg, Åsa Gustafsson befann sig i bankomatlokalen eller hade just lämnat den när makarna Palme gick förbi;
- Marco Neeser, Rolf Öberg, Leif Fredin befann sig söder om mordplatsen tills några få sekunder innan mordet och äkte sedan i bil Sveavägen norrut.

De Boforsanställda hade varit på firmafest hela kvällen för att avtacka en kollega som skulle sluta, förmodligen Dusko "Dolle" Mijatovic som hade varit tolk och översättare vid förhandlingar om vapenaffärer mellan Aerotronics och Jugoslavien. Firmafesten var på restaurang S:ta Clara c:a 25 meter från restaurang Mon Chéri där Viktor Gunnarsson hade vistats  samma tid som firmafesten pågick. 

Gunnarsson är eller har varit misstänkt för inblandning i mordet och särskilt intressant är uppgiften att han skulle varit tillsammans med Kerstin Ing-Margret Mårtensson, dotter till bonden Kurt Inge Mårtensson i Östra Ingelstad, som dagarna innan mordet ska ha sagt till en granne att Palme skulle skjutas innan lördagen med kulor som kunde tränga igenom en skottsäker väst.

En annan person som också tycka ha haft förhandsinformation om mordet var Demokratisk Allians ledare Anders Larsson. Enligt en person som kände Gunnarsson och Larsson så hade båda kontakt med WACL. Enligt samma person hade Stig Engström också kontakt med WACL - Palmehataren som kom ut från Skandias entré strax efter att Palme passerat och som säger sig varit en av de första på plats efter mordet.


Det som Mackan och **** hade att berätta om Ingrid Klering var att hon efter mordet köpt en tavla som de hade målat, för att ge i födelsedagspresent till Mårten Palme. Tavlans motiv tycktes föreställa en gestalt som låg på marken sedd genom ett kikarsikte med hårkors. Enligt dem skulle Ingrid sedan lämnat tillbaka tavlan med motiveringen att Mårten hade fått dåliga vibrationer av den.Polisen har ännu inte kontaktat mig eller på något sätt verifierat att de mottagit spaningstipset.