fredag 31 januari 2014

9. Jan Rydström - "den oerhörde"

Jan Erik Lennart Rydström föddes 18/12 1914 i Höganäs och dog i Stockholm 12/4 1990. JR ansågs vara något av en spindel i nätet inom den avslöjade svenska spionorganisationen IB. Enligt Jan Guillou och Peter Bratt och deras uppgiftslämnare Håkan Isacson var han "finansminister" för IBs hemliga budget. Under kriget arbetade han inom den tyskvänliga svenska militära underrättelsetjänsten och var samtidigt aktiv nazist på Lunds universitet tillsammans med Gustaf Petrén (som bildade Medborgarrättsrörelsen och på 70-talet utsågs till regeringsråd sedan Olof Palme stoppat hans utnämning till justitieombudsman).

Drakens gränd 1
JRs officiella titel var byrådirektör på Östekonomiska Byrån (ÖEB), som höll till på Drakens gränd 1 i Gamla Stan i Stockholm. Åtminstone från 1987 så kunde man läsa olika "koder" längst ner på namntavlan på Drakens gränd. Koderna var skrivna med små plastbokstäver delvis lånade från:

ÖSTEKONOMISKA BYRÅN
JAN RYDSTRÖM

För istället stod det högre upp på tavlan:

ÖSTE  NO      BYRÅN
JAN RYD

Bokstäverna hade relativt nyligen tagits bort eftersom man tydligt kunde läsa orden i och med att området runt bokstäverna var blekare. Om man läser de saknade bokstäverna i följd blir det:

KOMISKASTRÖM

I början på 1987 fanns en kryptisk text att läsa längre ned på namntavlan:

ERBEN KLEMALJ

Denna "kod" innehåller precis bokstäverna:

JR BELLMAN EEK

Åke Johan Leonard Eek var en svensk nazist som stred vid Svirfronten nordost om Leningrad och antas ha blivit enrollerad i den svenska grenen av Stay Behind som initierades av William Colby, sedemera chef för CIA, direkt efter kriget. Eeks officiella titel var lärare i psykologi på polishögskolan. 

Åke Johan Leonard Eek

Vem var i så fall Bellman? Jag skulle gissa på IB-chefen Birger Elmér som brukade underteckna med signaturen B.Elm.

När jag hade ärenden i Gamla Stan brukade jag försöka titta in i porten på Drakens gränd. Vid två tillfällen såg jag andra "koder" och dessa var:

LEG MARKEN LEJD
LEKAR MED NEGLJ

Företagen Jordec Ekonomikonsult och Oriflame bildades 1968 resp 1967 och var täckföretag för IB. Det är inte omöjligt att IB genom Rydström var finansiärer vid bildandet. Något som antyder det är företagens namn:

JORDEC är anagram till CODE JR
ORIFLAME är anagram till FIRMA LEO

Någon gång under 1988 slutade "koderna" att ändras och enligt IB-avslöjaren Peter Bratt hade Jan Rydström, som Bratt hade blivit närmare bekant med, blivit "gaggig" och tagits in på en psykiatrisk klinik, där han avled i april 1990. Hans vänner skrev en nekrolog i Svenska Dagbladet där han kallades för ”den oerhörde”. Några som kände Rydström utan att räkna sig som vänner ansåg att Rydström hade en bisarr personlighet och han utan någon som helst kontroll utifrån använde IB:s ekonomiska medel för privat bruk.
Porträtt på
Jan Rydströms familjegrav.

2 kommentarer:

 1. https://lennartmogren.substack.com/p/granatgevaret-carl-gustav
  Lustigt, har ett klart minne att det Drakens gränd 2. Jan Rydström var noga med att påpeka att våningen hade bebotts av Jenny Lind, vilket stämmer.
  https://www.jennylind.se/om-jenny-lind/karri%C3%A4r-och-liv
  Undrar var uppgiften om Drakens gränd 1 kommer ifrån... Ett villospår från det förflutna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack för kommentaren och tack för länken och länken tillbaka hit!

   Det kan vara en fördel för de hemliga att ha lägenheter med utsikter mot varandra. Jag kände mig faktiskt iakttagen när jag besökte Drakens gränd 1 efter mordet på Olof Palme och de koder som någon skrev på namntavlan i porten ändrades vartefter med inriktning mot mig personligen. Rydströms namn stod på namntavlan på Drakens gränd 1. Se https://iesho.blogspot.com/2016/04/33-grobladet-1-90.html sidan 5.

   Radera