tisdag 28 maj 2024

De visste men gjorde ingenting


Underrättelsetjänster och säkerhetstjänster spelar båda viktiga roller i att förebygga och reagera på hot. Båda samlar och analyserar information för att förutsäga och förhindra hot mot nationell säkerhet. Underrättelsetjänster som CIA, MI6, och Mossad arbetar ofta med långsiktiga strategier och globala perspektiv. På grund av den ofta osäkra naturen av underrättelser tenderar man att vänta tills det finns mer konkreta bevis innan de agerar eller delar information. Detta kan leda till att underrättelsetjänster inte alltid använder informationen omedelbart utan avvaktar — medan säkerhetstjänster är mer benägna att agera omedelbart på identifierade hot.
Inför 9/11 fick både CIA och FBI varningar från utländska underrättelsetjänster. Det fanns varningar om potentiella flygkapningar. Den tyska underrättelsetjänsten (Bundes-nachrichtendienst) varnade USA i juni 2001 för att terrorister från Mellanöstern "planerade att kapa kommersiella flygplan för att använda som vapen för att attackera viktiga symboler för amerikansk och israelisk kultur." Denna varning var enligt uppgift baserad på avlyssnad kommunikation. I augusti 2001 ska Mossad ha försett CIA med en lista över terrorister som bor i USA, som inkluderade namnen på minst fyra av 9/11-kaparna. I augusti 2001 informerade Rysslands president Vladimir Putin USA om att hans underrättelsetjänster hade tagit upp tecken på förestående attacker mot USA, som skulle involvera kapade flygplan.

9/11-kommissionens rapport avslöjade att även om vissa varningar mottogs saknade de specifika detaljer som behövdes för att förhindra attackerna och byråkratiska hinder försvårade delning och bearbetning av kritisk information. Men det fanns informationer och underrättelsetjänster var aktiva.

De så kallade "dancing Israelis" var fem unga israeliska män som arresterades den 11 september 2001 efter att ha blivit rapporterade för att ha visat märkligt beteende vid en parkering i New Jersey med utsikt över Manhattan. De observerades av en kvinna som rapporterade att de såg ut att vara glada och filmade World Trade Center under attackerna. 
Polisen spårade deras van, som tillhörde ett företag kallat Urban Moving Systems. När de arresterades fann polisen boxknivar, flera pass och en betydande summa kontanter i deras ägo. De fem israelerna hölls i federalt förvar och förhördes av FBI. Under dessa förhör erkände en av dem att han arbetade för israelisk underrättelsetjänst, men i ett annat land. FBIs utredning kom fram till att männen var del av en Mossad-operation som övervakade radikala islamister.

Flera uppgifter tyder på att israeliska underrättelsetjänster, inklusive Mossad och säkerhetstjänsten Shin Bet, hade varningar om Hamas attack mot Israel hösten 2023, men att dessa varningar inte togs på allvar eller inte följdes upp.

En sergeant inom Israels militära underrättelsetjänst, Unit 8200, varnade upprepade gånger för ett potentiellt stort angrepp från Hamas men varningarna togs inte på allvar av hennes överordnade. Unit 8200 är en enhet inom den israeliska försvarsmaktens underrättelsetjänst som specialiserar sig på signalspaning och cybersäkerhet. Enheten är känd för att vara en av de mest avancerade och effektiva inom sitt område globalt och har bidragit till många framgångsrika säkerhetsoperationer.

Hamas attack skedde den 7 oktober 2023 och tidigt på morgonen den 17 oktober anhölls Lena Huovinen från Sveriges signalspaningstjänst FRA misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Hon var analytiker med arbetsuppgifter inom terroristbekämpning och min gissning är att detaljerade uppgifter om en Hamasattack läcktes ut på internet via henne, uppgifter som blev känsliga först efter attacken och som då spårades till henne.


Också egyptiska underrättelsetjänster informerade Israel om ett kommande stort angrepp, men dessa varningar avfärdades eller togs inte tillräckligt på allvar. Shin Bet mottog en varning kvällen innan attacken den 7 oktober, men denna betraktades som en lågriskvarning och inga omfattande försiktighetsåtgärder vidtogs.

Den 11/9 -01 mördades 3000 amerikaner och attacken fick USA att förklara krig mot den militanta islamismen. Och såväl Pentagon som CIA och FBI fick ökade resurser. Den 7/10 -23 mördades 1000 israeler och IDF fick genom attacken skäl att gå in i Gaza och ödelägga det palestinska samhället. Och många hoppas att nya bosättningar ska upprättas på erövrat territorium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar